Obiloviny

Obiloviny jsou hlavní potravinou téměř všech národů. Jako potravina kryjí 35 % energetické hodnoty, tudíž patří na první místo v úhradě energie. Obiloviny jsou hlavním zdrojem sacharidů, minerálních látek(draslík, hořčík, fosfor), vitamínů B1, B2 a E v klíčku a vlákniny, jež snižuje hladinu cholesterolu v krvi a usnadňuje pohyb střev.

VÝROBKY Z OBILOVIN:
• pšenice cisteni-suseni-obilovin-03
• pšenice dvouzrnka
• špalda
• žito
• ječmen
• oves
• rýže
• pohanka
• bulgur
• jáhly
• Kamut
• kuskus
• kukuřice
• quinoa
• amaranthDSC_9291-
• mouky
• vločky
• kroupy
• těstoviny
• krupice
• kaše
• seitan
• cereálie,
• müsli
• křupky
• oleje
Základní příprava celých zrn:

– několikrát řádně obiloviny propláchněte a zbavte je nečistot
– obilí namočte do vody – ale pozor- dejte jen tolik vody kolik budete potřebovat při vařen (řiťte se pokyny na obale). I když některé druhy obilovin nepotřebují namáčet, zvýšíte tím obsah živin v zrnu a zlepšíte jeho stravitelnost.
Místo namáčení můžete pro změnu obilí opražit v troubě , zrna tím získají skvělou chuť , rychleji se uvaří a uvařená zrna budou sypčí konzistenci.
Po umytí můžete také zrna orestovat na oleji. Když zrůžoví zalijte je vodou a vařte dle standardních postupů.
– Obilí přiveďte k varu, osolte , oheň snižte na minimum lze použít i rozptylku a vařte do změknutí dle druhu obilí.

Náš Tip: během vaření můžete do hrnce přidat hrst semínek, ořechů nebo kousek mořských řas Wakame nebo Kombu.