- TÝDENNÍ MENU
- Obiloviny
- Luštěniny
- Rostlinné tuky
- Cukry a sladidla
- Ořechy a sušené plody
- Raw
- Chlazené zboží
- Kozí výrobky
- Bezlepkové potraviny
- Rostlinné nápoje a dezerty
- Mořské řasy
- Čaj, káva a nápoje
- Pomazánky, džemy a koření
- Čerstvé pečivo
- Gemmoterapie
- Energy
- Zelené potraviny
- Ostatní
- Saloos
- Khadi
- BIO BACHOVKY
- Éterické oleje
- Mýdla
- Ecover
- Sodasan
- Feel Eco
- Mydlové ořechy
- Jaruščiny peřinky
- Fair trade výrobky
- Kornouty a kytky
- DÁRKOVÉ POUKAZY
Obiloviny
Obiloviny jsou hlavní potravinou téměř všech národů. Jako potravina kryjí 35 % energetické hodnoty, tudíž patří na první místo v úhradě energie. Obiloviny jsou hlavním zdrojem sacharidů, minerálních látek(draslík, hořčík, fosfor), vitamínů B1, B2 a E v klíčku a vlákniny, jež snižuje hladinu cholesterolu v krvi a usnadňuje pohyb střev.
VÝROBKY Z OBILOVIN:
• pšenice
• pšenice dvouzrnka
• špalda
• žito
• ječmen
• oves
• rýže
• pohanka
• bulgur
• jáhly
• Kamut
• kuskus
• kukuřice
• quinoa
• amaranth
• mouky
• vločky
• kroupy
• těstoviny
• krupice
• kaše
• seitan
• cereálie,
• müsli
• křupky
• oleje
Základní příprava celých zrn:
– několikrát řádně obiloviny propláchněte a zbavte je nečistot
– obilí namočte do vody – ale pozor- dejte jen tolik vody kolik budete potřebovat při vařen (řiťte se pokyny na obale). I když některé druhy obilovin nepotřebují namáčet, zvýšíte tím obsah živin v zrnu a zlepšíte jeho stravitelnost.
Místo namáčení můžete pro změnu obilí opražit v troubě , zrna tím získají skvělou chuť , rychleji se uvaří a uvařená zrna budou sypčí konzistenci.
Po umytí můžete také zrna orestovat na oleji. Když zrůžoví zalijte je vodou a vařte dle standardních postupů.
– Obilí přiveďte k varu, osolte , oheň snižte na minimum lze použít i rozptylku a vařte do změknutí dle druhu obilí.
Náš Tip: během vaření můžete do hrnce přidat hrst semínek, ořechů nebo kousek mořských řas Wakame nebo Kombu.