Cukry a sladidla

Chutě na sladké potřebujeme každý z nás čas od času nějak uspokojit. Dnes se většina sladkostí a dortíků sladí rafinovaným bílým cukrem, který byl při svém zpracování zbaven většiny minerálních látek, vitamínů i vlákniny, oslabuje slinivku břišní, překyseluje tělo a tím také oslabuje imunitní systém.
Jednoznačně tedy stojí za to naučit se využívat jiná, mnohem přirozenější sladidla, která jsou lépe stravitelná a neškodí tak našemu zdraví.

KTERÁ PŘÍRODNÍ SLADIDLA U NÁS NAJDETE:
CUKR TŘTINOVÝ: Demeraru, Surový, Muscovado, Melasový, RapaduraIndian_Raw_Sugar_ICUMSA_600_1200
OVOCNÝ CUKR (fruktóza)
HROZNOVÝ CUKR (dextróza)
MELASA – čisté i s rakytníkem, echinacei, ginkem a betaglukanem.
SIRUP – javorový, agávový, datlový, rýžový, špaldový, pšeničný, brusinkový a borůvkový
SLADOVIT – z ječného a pšeničného sladu
MED – akátový, lipový, slunečnicový, medovicový lesní, pastový, ochucené medy Sonnentor.
STEVIE – v prášku, tabletách a tekutou.

PROČ U NÁS NENEJDETE UMĚLÁ SLADIDLA?
Do skupiny umělých sladidel řadíme všechny nekalorické chemické látky nabízené jako náhrady cukru ve výrobcích jako například Splenda, aspartam, Acesulfan K anebo sacharin.
Naše znalosti o tom, jak nakládá lidský organismus s chemicky vyrobenými sladidly, jsou bohužel nepříliš bohaté. Jejich dlouhodobé a kombinované užívání není z hlediska zdravotní bezpečnosti dostatečně ověřeno. Postupně přibývá studií, které zjišťují, že příjem potravin s umělými sladidly vede ke stejnému, nebo dokonce ještě většímu nárůstu hmotnosti než srovnatelný příjem potravin slazených cukry.