Rostlinné tuky

Bez tuků nelze žít! Tuky a oleje patří k našemu životu! Bez esenciálních mastných kyselin nemůžeme žít a bez kvalitního tuku nelze uvařit lahodné jídlo. Přežívání na nízkotučné dietě není nijak zdraví prospěšné, mnohem důležitější je vědět, které tuky nám prospívají a které nám škodí.
JAK POZNATÁTE KVALITNÍ OLEJ?DSC_9328-
Kvalitní oleje jsou vždycky dražší. Bývají zabaleny v tmavší skleněné nádobě, aby byl chráněn pře světlem. Jsou lisované za studena. Nesmí se chemicky rafinovat ( rafinovaný olej bývá při výrobě vystaven vysokým teplotám, při kterých mohou vznikat toxické látky, výživová hodnota je oproti nerafinovanému oleji velmi snížená…)
Jejich cena je dána tím, že výrobce vytěží šetrným lisováním mnohem méně oleje. Takové oleje jsou plné života, mají specifickou chuť i vůni, jsou husté a mnohem citlivější na skladování.

DRUHY OLEJŮ, KTERÉ U NÁS NALEZNETE

ITALSKÉ: arašídový, kukuřičný, hroznový, olivový, rýžový
ŘECKÉ: olivový olej za studena lisovaný, v prémiové kvalitě i BIO, z pokrutin vhodný na vaření.
FRANCOUZSKÉ:z pšeničných klíčků, dýňový, sezamový
MAĎARSKÉ: Arganový, dýňový, konopný, kmínový, hroznový, koprový, lněný, makový, mandlový, meruňkový, z černého kmínu, z ostropestřce, z pšeničných klíčků, z prérie křovité, paprikový, petrželový, pupalkový, světlicový.
ŠVÝCARSKÝ: FITOL řepkový olej s máslovou chutí
DALŠÍ: Avokádový, kokosový, Arganový, konopný, na pečení a smažení,…

Oleje za studena lisované můžete použít i na teplou kuchyni. Chcete-li smažit či restovat, zjistěte si zda je váš olej na to vhodný. Ideální je pomocník tzv. kouřový bod. Pokud zahřejete olej více, než je jeho kouřový bod, začne olej kouřit, zapáchá a tím se znehodnotí a stává se škodlivý.

Náš tip: přidejte si svůj oblíbený olej do jídla, až na talíři. Zůstanou vám zachovány výživné látky. Nebo si kvalitní olej nalijte do menší misky a namáčejte si do něho nakrájené pečivo, je to lahůdka.

Másla a margaríny
V nabídce máme rostlinné másla bez mléka a cholesterolu: Alsan S a Alsan Bio mají široké uplatnění v kuchyni vhodné i na pečení.
Tuk Blesk na přípravu např. polev
Tuk Sojový pro teplou i studenou kuchyni