Luštěniny

Luštěniny jsou výborným a zcela přirozeným zdrojem bílkovin, to znamená, že díky luštěninám můžeme omezit konzumaci živočišných bílkovin, které v přehnaném množství škodí zdraví.
Luštěniny obsahují zdravé tuky, minerální látky ( draslík, hořčík, zinek, železo, vápník i měď), vitamíny B, B1, B2, niacin a vit. E ,kyselinu listovou a vlákninu.
Díky luštěninám se nám obrovsky rozšíří jídelníček, například cizrna nebo čočka jsou skvělé základy na pomazánky, saláty, husté krémové polévky či omáčky.
Nevýhodou luštěnin je obsah hůře stravitelných cukrů a purinů (nadýmavé látky). Pokud bychom to s luštěninami přeháněli, zbytečně bychom zatěžovali klouby a ledviny. Je to proto, že naše tělo si neumí bílkoviny ukládat do zásoby. Špatný je tedy nedostatek, ale i nadbytek bílkovin. Luštěniny by měly tedy obsahovat 10% z celkového příjmu potravin za celý den.

Najdete u nás tyto luštěniny:

• Čočka velkozrnná i BIOth_arax_foodish_lusteniny_ryze_obiloviny_800x600
• Čočka červená neloupaná BIO
• Čočka červená loupaná i BIO
• Sója i BIO
• Mungo i BIO
• Fazole Adzuki i BIO
• Fazole červená ledvina i BIO
• Fazole barevná malá
• Fazole barevná velká
• Fazole bílí velká
• Fazole pinto
• Fazole černé oko
• Hrách zelený půlený i BIO
• Hrách zelený celý
• Hrách žlutý půlený
• Cizrna i BIO

Výrobky z luštěnin:

• Tofu
• TempehBook-Tofu
• Miso
• Sojové mléko
• sojová omáčka Shoyu a Tamari
• sojové jogurty, smetany
• sojové maso a granuláty
• tatarky, sojanézy
• margaríny
• vločky
• polévky i instantní
• pomazánky
• oleje
• karbenátky, párky, salámy

PŘÍPRAVA LUŠTĚNIN, TAK ABY NENADÝMALY:
– pořádně luštěniny propláchněte, aby se zbavily nečistot
– Luštěninu namáčejte na 8 – 12 hodin. Můžete i déle, pravidelně měňte vodu. Čočce a adzuki stačí namáčení 2 – 5 hodin. Loupanou červenou čočku a loupaný hrách nemusíte namáčet vůbec.
– Namáčecí vodu vždy vylijte a použijte na vaření vodu novou.
– Pokud jsou pro vás luštěniny těžké, přiveďte je k varu, přidejte trošku studené vody (tzv. šoková metoda) a opět přiveďte k varu. Během vaření je vhodné vodu ještě jednou slít a použít novou. ( Zejména platí pro děti a ty co trpí nadýmáním)
– Vařte 5-10 minut bez pokličky. Poté natlakujte a vařte cca 30 – 60 minut podle druhu. V obyčejném hrnci vařte do úplného změknutí ( 1 – 3 hodiny podle druhu)
– Luštěniny během vaření nikdy nesolte
– Stravitelnost zlepšuje i když při vaření přidáte kousek zázvoru, mořskou řasu Kombu, koření kmín, fenykl, cummín nebo bylinky, například majoránku, saturejku či bazalku.